ВСИЧКИ СТАТИИ

Списък с всички статии потредени по дата (от най-новите към по-старите).

 • Конкретизация на диалектичния и дидактичния вектори/ подходи в Естествената Психотерапия

  Диалектичният вектор в естествената психотерапия, това е бавната работа по характера, по промяната в разбирането и отношението към себе си, света и другите. Работа основно аналитична, психодинамична, когнитивно реструктурираща, психофилософска, разговорна.

  Прочети още…
 • С психеделиците внимателно!

  От около година се интересувам от т.н. ентеогени/ психеделици – растения на силата. По-специално от фасилитирана с тях психотерапия. Защо?…

  Прочети още…
 • Конкретизация на Любовта, Мъдростта и Свободата в Естествената Психотерапия

  Следващите редове представляват конкретизирана и приземена систематизация на основните принципи в естествената психотерапия: любовта, мъдростта и свободата (истината).

  Прочети още…
 • Растения на силата

  Наричат се още психеделици или растения на силата. Такива като аяхуаска (съдържаща ДМТ), псилосцибин (гъби), лсд (гъбата мораво рогче), мескалин (пейот), ибогаин, мдма (ползвано в терапията на ПТСР), сатива и др.

  Прочети още…
 • Честит първи учебен ден

  Първият учебен ден – първият ден на кошмара… Даскалици, цветя, бягащи и врякащи хлапещаци. А Огнян мълчеше, свит в ъгъла. Изгаряше от желание да общува, да каже нещо, но не можеше…

  Прочети още…
 • Търсене на прозрение (Vision quest)

  Vision quest или Търсене на прозрение, е древна шаманска практика. Търсачът се изолира в планината/ гората сам, без храна и вода, за определен период от време и прекарва дните в молитвена и медитативна практика.

  Прочети още…
 • Някои констелационни принципи

  Краткият текст по-долу представлява скицираните ми записки и разсъждения от модула „Системни констелации“, воден от психотерапевта и констелатор Катюша Павлова. Модулът е част от обучението в Естествена Психотерапия.

  Прочети още…
 • Естествена Хипнотерапия – лечебни записи

  През пролетта на 2011-та година започнах да водя група йога нидра (хипноза и нлп). По молба на участниците, като на шега започнахме да правим записи на хипносесиите.

  Прочети още…
 • ДЕМИТОЛОГИЗИРАНЕ на ХИПНОЗАТА

  „Ще ме завладее, това е опасно, ще ми промие мозъка, ще остана постоянно в хипноза, ще бъда подвластна на командите му, ще стана зависима, ще бъда кукла на конци…“

  Прочети още…
 • Обектни отношения при характеропатиите

  В текста коментирам разсъжденията на аналитици от клайнианската перспектива (обектни отношения) за т.н. патологична психична организация…

  Прочети още…
 • Набиране нова обучителна група

  От м. октомври 2022г. започва нова, трета обучителна група в школата по естествена психотерапия. Бройките са ограничени и бързо се запълват, така че ако желаете включване в обучението и сте високо мотивирани, моля запознайте се с условията по-долу.

  Прочети още…
 • По пътя на ТРАВМАТА

  Мъдър е животът. Синхронично ни услужва с точните хора и ситуации, така че да продължим с осъзнаването и лекуването на травмите ни. За тях се раждаме. Път са.

  Прочети още…
 • Нека да е братство… и нека да е бяло…

  Пиша този текст във връзка с процеси в братството, наблюдавани от мен отдавна, но които в последните години ескалираха до деструктивна степен.

  Прочети още…
 • Церн колайдерът и изкуството да буташ колата

  Със съпругата бяхме за два дни в к-с „Европа“, Долна Баня. Много яко място. Едни такива чисти стаи, белички, всяка с джакузи. Басейн с много гореща минерална вода, друг за плуване, сауна, парна баня, добър ресторант. Какво му трябва повече на човек…

  Прочети още…
 • Аяхуаска

  В текста споделям личните си преживявания от три дни/ две нощи работилница с ползване на билка, съдържаща ДМТ. След личното споделяне продължавам с описание на параметрите, свързани с качественото психотерапевтично приложение, стъпващо на стабилна научна основа.

  Прочети още…
 • Талински Размисли

  В момента съм в Талин – прекрасната столица на Естония. Една много уредена държава. Тихо, подредено, мирно, чисто. Липсва свръхзастрояването, хората спокойни, вежливи, уважителни. Има ред, има социални норми и се спазват масово.

  Прочети още…
 • Естествената Психотерапия и емоционалната пандемия

  Естествената психотерапия (ЕП) е иновативен интегрален и холистичен подход, не само обхващащ в целостта си аналитичните, когнитивно-поведенчески, хуманистични, медитативно-хипнотични, психотелесни и трансперсонални парадигми, но надхвърлящ ги в гещалта на качествената си различност, надхвърлящ сумата от частите си до трансформативна и прагматично ефективна новост.

  Прочети още…
 • Мъжко Женски Магнити

  Ани често публикува някоя от т.н. проективни карти, в които човек вижда…собствени психични наличности. Под една такава карта (тази от изображението) проведохме интересен разговор, който споделям по-долу…

  Прочети още…
 • Мозък и Духовност

  Тази дълбоко психотерапевтична сигурна свързаност с преживяването на неслучайна мъдрост, закриляно и синхронично учене в една жива, разумна вселена, това блажено усещане за любов, смиряваща диалектично ежедневните противоречия – преживяват се се освен психично и чисто телесно, едновременно. Сякаш имаш дълбоко сигурен отправен център, дори на кръста на житейското разпъване да си, в каквато и пертурбация, социален въртоп и поведенческо телесен дистрес да си. Стабилна база, скала на която е построен домът на духа ти. Сигурен си посред която и да е битийна несигурност. Сигурност посред несигурността. Отвътре сигурност. Оттам всичко придобива цялостен смисъл, бива смилано в горнилото на огъня на духа като ценен опит – всичко. Свързан и едно си – сигурно свързан и в дълбоко доверие. С човешката разумност зад външно проявяваното невежество, но и с любящата разумност на всичко живо. А се оказва, че нежива природа няма. На дело, отвътре си мъдрознаеш законите на живота, че каквото правиш, на себе си го правиш. Обичаш, виждаш и оценяваш безпределно красотата. Имаш ориентир и компас. Блажено щастлив си, с едно сигурно щастие, което охотно приема трудностите и препятствията, както и спокойно черпи от радостите, без да залепва за тях…

  Прочети още…
 • Има Път

  Текстът представлява дискусия от фейсбук група.

  Прочети още…