ВСИЧКИ СТАТИИ

Списък с всички статии потредени по дата (от най-новите към по-старите).

 • Набиране нова обучителна група

  От м. октомври 2024г. започва нова, четвърта обучителна група в школата по естествена психотерапия. Бройките са ограничени и бързо се запълват, така че ако желаете включване в обучението и сте високо мотивирани, моля запознайте се с условията по-долу.

 • fddwvvrvgrbrertr fwvrgvwvfwwfwfddwfevwvf fdwrwgrffefvfvfwvfwevfwevfwe

 • Какво отличава Естествената Психотерапия?!

  „Дървото“ на естествената психотерапия включва в холистичността си аналитичната, поведенческа, когнитивна, хуманистична и трансперсонална парадигми, като „соковете“ на психотелесния, майндфул и с транс подходи пронизват целия ѝ процес. Обучението непреривно комбинира теория с практика, а минимум 4-те учебни години се явяват дълбоко трансформативен процес за специализанта. Важна част са преживелищните групи и работилници. Набляга се върху отработването на творчески писмен и устен изказ. Изискват се клиничен стаж, достатъчен брой часове супервизия и лична терапия. Покриват се и се надхвърлят всички световни стандарти. Обучителите са повече от 20, реномирани специалисти в областите си.

 • Въпроси и отговори 3

  Как да се промените? Първо, като се приемете. Като се обикнете с цялата си богата интроверсия. Също съм интроверт и ви разбирам прекрасно. Когато се приемаме и се харесваме каквито сме, отпада противоречието на „Трябва да…., но не съм…!“. В мир сте. Парадоксът е, че когато се приемаме и сме в мир със себе си, се отваря възможност и за оптимизиране. Не до екстраверсия, а до умерена амбиверсия. Доколкото искаме, разбира се. Ако примерно решите да ходите в офиса два пъти седмично, самото присъствие сред колегите вече би ви давало много стимули, които да ви „вадят навън“. Ако решите,.можете да направите още много, като се предизвиквате чрез посрещане на страха си от обратната връзка на другите в комуникативни ситуации. Напрежение си е, изисква мотивация и постъпателност, осъзнаване събудените вярвания, негативен вътрешен диалог и преработката им. Докъдето искаме, дотам стигаме в този вътрешен процес, провокиран от градиращи по трудност ситуации на общуване.

 • Въпроси и отговори 2

  Рюдигер Далке на лекцията си в България каза нещо ключово: „Нужно е отвън да правим това, което болестта прави отвътре!“

 • Сила и слабост – обратни връзки

  Мастър клас на Орлин и Дора !!! Съвършенство в професионализма и уникален синхрон във воденето! Трябва да преподават на студенти как се прави! А за мен – толкова много! Тръгвам си с по-дълбоко разбиране за любовта, смирението и смисъла! За силата и слабостта, които нося! Благодаря!

 • Накратко за емпатията

  То е да обичаш. Не е стоене отстрани – плътно гмуркане в емоцията, чувствата, енергията и преживяванията на другия е. Гмуркане със синхрон, в което обаче не се губиш, а запазваш стабилността, ядрото си. Гмуркаш се изцяло, тоест напълно си асоцииран с преживяването на човека, докато в същото време то не те помита, а оставаш стабилен.Наричам това дисоциация в асоциацията.

 • 7 дни в търсене на визия

  7 дни. В планината, в гората. Под няколко дървета, на няколко квадратни метра, заобиколен от символична молитвена преграда. Спане – на земята, с едно родопско одеало. Вали, пече, това е. Без храна и вода, в мълчание (е, освен разговорите с животинките). Босоходство. Без телефон, комп, часовник. С две великолепни книги: „Лицата на горделивостта“ на Сергей Лазарев и „Книга за волята“ на Елеазар Хараш. Книги шперц към вратата на един смислен и истински живот.

 • Въпроси и отговори 1

  Котките и жените Винаги съм се изненадвал искрено, когато съм чувал котките (или жените) да бъдат наричани нелогични. Ами, не са! Когато човек ги чувства, прекрасно разбира логиката им. Просто е по-фина, нелинейна, паралелно на нива едновременна и успоредна, често парадоксална, преливаща се в интуицията.

 • Псевдомъжественост и отровна женственост

  Псевдомъжественост Какви са качествата и поведенията на отровната псевдомъжественост? Болна агресия, насилие, груба доминация, сексизъм, жестокост, садизъм, безсърдечност, потискане на емоциите и емоционална неинтелигентност, краен национализъм и шовинизъм, фанатизъм, арогантност, дребнодушие и дисквалифициране различията, нарцисизъм, социопатия, характерова параноидност и ревност, грубо или манипулативно себеналагане, стремеж към крайно издържане на болка и удоволствие от причиняването болка … Продължение

 • Котогуру

  „Имал съм много учители по медитация – всички те са били котки!“ Зен майстор … „Kотките само приемат любов. Не дават. Отгледах много котки. Tе ти благодарят по особен начин – приличат на благодарни или неблагодарни жени. Кучето отдава любов, толкова предана и всеотдайна, че немея…. Вярвайте ми, отгледала съм поне 50 котки. Последната приспахме … Продължение

 • Свобода от зависимости

  Когато самообладано (с equanimous mind) присъстваме в травмата достатъчно дълго, болката ѝ започва да се разтваря, отдава заряда си на въпросното присъствие на духа, трансформира се в препатила, стабилна база. Навикът се променя. Отваря се пряк достъп до здравото задоволяване на потребностите. Познаваме ги. Обгрижваме ги вътрепсихично, социално, професионално, партньорски, биологично, здраво духовно. Оздравяваме. Освобождаваме се. Свободни сме. Живеем красиво и силно!

 • Конкретизация на диалектичния и дидактичния вектори/ подходи в Естествената Психотерапия

  Диалектичният вектор в естествената психотерапия, това е бавната работа по характера, по промяната в разбирането и отношението към себе си, света и другите. Работа основно аналитична, психодинамична, когнитивно реструктурираща, психофилософска, разговорна.

 • С психеделиците внимателно!

  От около година се интересувам от т.н. ентеогени/ психеделици – растения на силата. По-специално от фасилитирана с тях психотерапия. Защо?…

 • Конкретизация на Любовта, Мъдростта и Свободата в Естествената Психотерапия

  Следващите редове представляват конкретизирана и приземена систематизация на основните принципи в естествената психотерапия: любовта, мъдростта и свободата (истината).

 • Растения на силата

  Наричат се още психеделици или растения на силата. Такива като аяхуаска (съдържаща ДМТ), псилосцибин (гъби), лсд (гъбата мораво рогче), мескалин (пейот), ибогаин, мдма (ползвано в терапията на ПТСР), сатива и др.

 • Честит първи учебен ден

  Първият учебен ден – първият ден на кошмара… Даскалици, цветя, бягащи и врякащи хлапещаци. А Огнян мълчеше, свит в ъгъла. Изгаряше от желание да общува, да каже нещо, но не можеше…

 • Търсене на прозрение (Vision quest)

  Vision quest или Търсене на прозрение, е древна шаманска практика. Търсачът се изолира в планината/ гората сам, без храна и вода, за определен период от време и прекарва дните в молитвена и медитативна практика.

 • Някои констелационни принципи

  Краткият текст по-долу представлява скицираните ми записки и разсъждения от модула „Системни констелации“, воден от психотерапевта и констелатор Катюша Павлова. Модулът е част от обучението в Естествена Психотерапия.

 • Естествена Хипнотерапия – лечебни записи

  През пролетта на 2011-та година започнах да водя група йога нидра (хипноза и нлп). По молба на участниците, като на шега започнахме да правим записи на хипносесиите.

 • ДЕМИТОЛОГИЗИРАНЕ на ХИПНОЗАТА

  „Ще ме завладее, това е опасно, ще ми промие мозъка, ще остана постоянно в хипноза, ще бъда подвластна на командите му, ще стана зависима, ще бъда кукла на конци…“