Естествена Медитативна (Йога) Психотерапия

Естествена Трансперсонална Психотерапия: Раздел Естествена Медитативна (Йога) Психотерапия

 • Психотерапия и духовност

  Написах този текст по повод думите на психотерапевта Роберто Асаджиоли, създател на метода „психосинтез“, за взаимовръзката между, най-общо казано, душевните болести и духовността.

  Прочети още…
 • Триединството на Йога – Бхакти, Джнана, Карма йога

  В статията загатвам бегло какво не е йога и описвам триединната йога, такава каквато идва от древността. Освен като древна и „изворна“, я дефинирам като вродено базова, изхождаща от естествената функционална троичност на ума, чувствата и волята.

  Прочети още…
 • За Естествената Йога – накратко

  Естествената йога е интегративна и холистична йога система. Интегрира познанията и практиката ми от християнската (по съществото си, бхакти), индийската (бхакти, джнана, карма), китайската (даоска) и тибетската (будистка) йога.

  Прочети още…
 • Естествена Йога на Любовта, Мъдростта и Истината

  В статията „Дзогчен и Махамудра – Естествена Йога“ трасирах главните етапи в практиката на тибетската, будистка йога и извлякох стъпките в естествения йога процес. В настоящата статия описвам същинските практики в естествената йога. 

  Прочети още…
 • Дзогчен и Махамудра – Естествена Йога

  В текста скицирам дзогчен и махамудра медитативните системи на тибетския будизъм. Имплицитно ги съотнасям с индийската джнана йога самяма и тантра, от които всъщност произлизат (основно) и изразяват ядрено…

  Прочети още…
 • Прозиране – Випассана

  Върнах се от 12 дни медитативен ритрийт. Един следобед, 10 пълни денонощия и една сутрин. През цялото време без телефони, нет, комп, тв, ръчен часовник (аз поне нямах), без говорене и общуване дори невербално.

  Прочети още…
 • Служене

  За трети път участвах в медитативен ритрийт. Този път като служещ. Какво е това? Мих чиниите, рязах лука, чистих пода, хвърлях боклука и медитирах…

  Прочети още…
 • За естествената медитация с простички слова

  Какви са ползите от медитацията, има ли защо да я прави човек, как действа, струва ли си?

  Прочети още…
 • Не мога да медитирам?

  Отговор на дама, която пита защо като се опита да релаксира, фокусира и медитира, умът ѝ започва да прави „номера“…

  Прочети още…
 • Йога Психотерапия

  Август, 2017-та год. Великолепен слънчев следобед. В родопското село Петково съм, в малка вила, точно на брега на река Малка Арда. Ромоли, божиите птички са се наговорили да пеят сладкогласно в съзвучието на житейската симфония…

  Прочети още…
 • Естественият порядък на Дао

  След изгубването на Дао се появи доброто, след изгубването на доброто се появи хуманността, след изгубването на хуманността се появи справедливостта, след изгубването на справедливостта се появи законът. И в действителност, в закона има най-малко истина и дава начало на безредието.

  Прочети още…
 • Знам, знам че не знам, знам че знам, не знам, че не знам (Кена упанишад)

  Може да си забелязал, сега докато релаксираш, или пък да се довериш на познанието скрито дълбоко в тялото ти, че всичко истинско, проникващо този свят, надхвърля познатото, както и непознатото…

  Прочети още…
 • Катха упанишад – естествена психотерапевтична диалектика

  Буквално катха означава дистрес, а преносно, сказание за дистреса на човешкото битие и целта на човешкия живот. В тази кратка статия цитирам малка част от катха упанишад, като тълкувам вложените послания в контекста на смисъла, втъкан в индийската религиозно-философска мисъл.

  Прочети още…
 • Катха упанишад – пътят на йога

  Познаването на Бога е смисълът на човешкия живот. Без Бог живот няма, но единствено празни, лишени от същност илюзии. Упанишадата разкрива тайната: през вратата на смъртта бива познавано божественото. Смърт не телесна, а през смиреното, жертвено его притихване…

  Прочети още…
 • Шветашватара упанишад – величието на йога

  Да познаем вечното в преходното, духът в тялото. Има един Човек вътре във физическия човек, само опирайки се на когото и познавайки единението с него, животът се изпълва с непреривен смисъл. Вътрешният человек – Богочовекът в телесния, преходен човечец. Неразрушимата, вечна индивидуалност в поредната временна личност.

  Прочети още…
 • Иша упанишад – пътят на Човека

  Началото и краят, наличието и отсъствието, заредеността и разредеността, раждането и смъртта, светлината и тъмнината – това са двойнствености, характерни за отразеното битие. А божественият свят е като огъня – колкото повече се взема от него, толкова повече има от него.

  Прочети още…
 • Мундака упанишад – освобождение

  (1) Непреходната душа, дживатма, или буддхи, въплътена в тялото, от която извира виделината на духовния разум манас, (2) атман, духът на човека, безсмъртната монада, (3) брахман, иманентният, импрегниращ вся и все принцип, Бог и (4) пуруша, трансцедентният, Господ.

  Прочети още…
 • Мандукя упанишад – оттегляне

  Всяка от стъпките в йога предпоставя следващите, но и ги съдържа в себе си. Обикновено по-„високите“ стъпки съдържат по-„ниските“ и в йога последователността това е валиден факт. Интересното тук е, че и по-„нисшите“ и междинните йога стъпала съдържат в себе си цялата йога.

  Прочети още…
 • Йога и здраве – илюзорна корелация. Автентична йога срещу хатха йога.

  Наблюдавам йоги, следващи индийска, будистка, даоска и т.н. йога системи от много време. Това със здравето и дълголетието е пожелателен мит. Ако някой от тях е по-здрав от обикновените хора, най-често се дължи на гена му и едва на не повече от няколко процента на дишането, физическата активност, енергийните практики.

  Прочети още…
 • Холотропна/ свещена сексуалност

  Холотропен означава „насочен към цялото”. В този смисъл „Холотропна сексуалност” означава свързването на първичните ни нагонни импулси с висшата ни когниция.

  Прочети още…