Психотерапия и самопомощ при порно и мастурбация зависимост

Наистина, въпросът е КАК да се справи човек с порно и мастурбация зависимостта! Ницше казва, че за да можем да посрещнем КАК, е нужно първо да имаме достатъчно ясно и силно ЗАЩО. Затова, нека сумираме накратко ЗАЩО липсата на порно и мастурбация зависимост (съкращавам фразата: П.М.З.) е добра идея!

  • П.М.З. заблуждава еволюционно обусловения генетичен, а оттам и психологичен и поведенчески механизъм при мъжа, който го тласка към копулация с максимален брой самки. При съвременното интернет порно за един час гледане през възприятията на мъжа преминават толкова яки мацки, колкото само допреди 15-на години е бил нужен цял живот… Или няколко такива… А мозъкът приема образите, с движение и звук, като реално случване – подлъгва се!
  • П.М.З. причинява свръхмощно увеличаване на допамина (страстно мотивирано удоволствие) в допаминергичните системи на мозъка. С времето обаче рецепторите в невронните дендрити, които приемат допамина, започват да намаляват. Въпреки, че в синапсите се отделя огромно количество допамин, той все по-трудно и все по-слабо бива усвояван. Това е типичен за зависимостите механизъм. Това води до нужда от гледане на все по-различни, „тежки“ и неспецифични за човека порно жанрове, като опит за компенсация и достигане на предните нива на възбуда. Достигането на тази възбуда става все по-трудно.
  • В следствие на гореописаните накратко процеси се развиват следните проблеми: еректилна дисфункция, повишена тревожност и депресивност, дефицит на вниманието, проблеми с паметта и концентрацията, социална тревожност, намалена способност или неспособност, а в някои случаи и липса на интерес за осъществяване на сексуален акт с реална жена…

Добрата новина е, че за 2-6 месеца при преодоляване на зависимостта невромозъчната пластичност възстановява нормалното случване на сексуалната функция, потентността се връща, тревожността се заменя от спокойствие, смелост, творчески подем, решителност в общуването и харизма!

КАК би могъл да протече процесът по възстановяване? Ето някои насоки:

Добре е възстановяването да протича при съвместен живот с приятелка, която е запозната със случващото се и с която съществува дълбоко взаимно доверие. Няма нищо срамно в порно зависимостта – в съвремието ни тя е масов бич, който прихваща директно прекогнитивно древни механизми. Когато приятелка споделя възстановяването, тя подкрепя процеса, спомага зависимостта да премине в нормално междуполово общуване, нежност, допир, размяна на феромони, доверие и обич!

Конкретни стъпки:

1) Осъзнаване, различаване, мотивиране – порно зависимият несъзнавано приема, че плюсовете от порното са огромни, а минусите от загърбването му много и големи. Сублиминално П.М.Зависимият вярва, че гледането и мастурбациятя го прави силен, успешен с жените, правещ секс с хилядите виждани самки. Вярва, че спирането на гледането и мастурбацията ще го лиши от подсъзнателното преживяване на потентност, сила, мощ, мъжественост и успешност с жените. Колкото и да е странно, погледнато от позицията на съзнанието, точно такива вярвания живеят в несъзнавания ум на П.М.Зависимия…

Когато горното се осъзнае, започва да прозира истината. А тя е следната. Плюсове от П.М.З. няма, има само минуси. Минуси от отказването няма, има само плюсове. Това, че древните мъжки мозъчни структури, както и на по-дълбоко ниво еволюционно и генетично обусловеният механизъм за продължаване на рода се лъжат и приемат порното за социална реалност, е чиста илюзия. Не сила, а отнемане на сила се получава при П.М.З. Не само, че мъжът, закачен за порното, не придобива социална потентност, но се превръща в хронично социално импотентен, тревожен, слаб, невротик, неспособен в сексуално, но и в професионално отношение (или поне със силно намален капацитет).

Оказва се, че всички плюсове, които несъзнаваното на П.М. зависимия приема, че съществуват при гледането на порно, всъщност се отнасят до липсата на порно и мастурбация и живеенето на активен социален, професионален и любовен живот! Когато човек съумее да живее без порно и мастурбация, психичната му енергия нараства с пъти и пъти. На мястото на постоянния стрес и плашливост заживява творческо вдъхновение, смела решителност, спонтанна радост от живота и общуването, мощен чар, харизма и магнетизъм! Докато е бил зависим, такъв мъж е имал жени само във въображението си, а подсъзнанието му ги е приемало за реални (каква илюзия). Когато е свободен от П.М.З., човек осъзнава чара и привлекателността си, чувства и познава силата си и реално преживява себе си като желан от жените! Ако докато е бил роб на П.М.З. си е имал страх да застане пред публика и говори, сега това му носи наслаждение! Сексуалната потентност се завръща с нова сила, а преживяването на реалния секс с реална жена става радостна част от силно и красиво живяния живот! Свободният от зависимост мъж отключва творческия си потенциал, който влага в сферата, която желае – бизнес, изкуство, работа с хора, общуване, говорене, писане и т.н. Когнитивните възможности нарастват – паметта става услужлива и силна, фокусът мощен, интелектът прецизен и бърз, визията за света, живота и хората висока и цялостна, себепознанието става ежедневно разширяващ се процес!

Горната първа стъпка се практикува като самомотивиране във вътрешния диалог, тогава когато навикът на желанието тласка към гледане и мастурбация. В този навик и зависимо желание именно живеят описаните по-горе илюзорни вярвания. По-силен и директен начин за практика на тази първа стъпка е визуализацията, хипнотерапията, работата с транс. При такава работа вместо само рационално, промяната се осъществява в директен допир с несъзнаваното, като визуализациите са на метафоричния, приказен език на несъзнаваното ни. Ето такива визуализации: http://kaksepravi.com/kaksepravi.com/yoga/index4.html – 15 и 16 аудио записи.

2) Извличане на силата – тази стъпка е ядрото на предлагания от мен метод. Да извлечеш силата от зависимостта и я влееш в социално потентния си живот! Когато тази стъпка бъде усвоена, целият живот на човека се променя силно положително, тъй като способността качествено да преформатираш, да променяш себе си, освобождава огромна сила и познание, които се ползват във всяка житейска област. Както се казва, „Който побеждава другите, е силен. Който овладява себе си, е могъщ!“.

Как протича въпросното извличане?! Ще го кажа направо – със силата на смиреното любящо приемане на страха в глада! Ако човек осъзнае и анализира зависимия си обсесивно компулсивен глад (болна жажда, зависимо желание), вижда, че в ядрото му стои не друго, а страх. Страх от липса, самота, слабост, изоставеност, нищожност… При качествено усвояване на първата стъпка, човек вече знае, че страхът в глада е изцяло ирационален и че нашепваните от него вярвания са илюзии. Тогава той смело се отпуска в страха, плава с него, спира в ума си да го определя като такъв или друг, а просто разтворено го приема с обичта на сърцето и душата си – смирено и релаксирано! Гладът се извива и гърчи като бесен дракон – нужно е това да се издържи спокойно, с нагласата на смирение, приемане, обич! Постепенно гладът за порно и мастурбация стихва, а силата започва да се извлича. Метафората тук може да бъде за яхване, за обяздване на дракона на страха в зависимия глад.

В тази връзка, държа да спомена откритието си, че на ядрено ниво при справянето със зависимостта се работи аналогично както при справянето със страха при тревожно разстройство. Който има уши, чува…

3) Устойчивост – подобно на преживяванията при зависимост от алкохол, както се казва „без едно питие мога, но с едно само не мога!“. Знайно е също, че дори години след спиране на употребата на алкохолната дрога, ако на дадено социално събитие бившият зависим си каже „Е, какво толкова, ще си позволя едно малко…“, е много лесно отново да се влезе в зависимост. Подобно е положението и при бившия порно и мастурбация зависим. В мозъка вече има създадени неврални пътечки на зависимост. Човекът е положил усилия и е създал нови невронни връзки, процесиращи силния му, свободен и качествен живот. Старите зависими неврални пътечки обаче, макар и неизползвани и отслабнали, лесно могат отново да бъдат задействани. Затова, бившата зависимост е нужно доживот да бъде, образно казано, една преживяна „обица на ухото“, която да напомня за нуждата от силен и свободен живот! Затова е добра идея горните стъпки да бъдат периодично преминавани отново профилактично. Това преминаване може да бъде тренирано и с работа по различни зависимости – хранителна, вкопчване в партньор, алкохолна и др. Всички зависимости споделят обща неврално-мозъчна база, биохимични и психични механизми. Съответно, работата по една от тях спомага овладяването и на останалите, както и отдаването на някоя от тях силно способства влошаването и на другите зависимости. За разлика от непреминалия през зависимост човек, който може да си позволи чашка алкохол на празник или да погледа порно с приятелката си, бившият зависим е нужно да живее по-целеустремен, силен и качествен живот! Живот, в който свободната воля, пълна с любов и мъдрост, владее ума, сърцето и тялото му!

В библиографията по-долу включвам статии, при това не формално, а актуално включени смислово в по-горните разсъждения. Силно желателно е работещият по свободата си от зависимостта да се запознае обстойно с потока на мисълта и заключенията в тези материали!

Библиография:

Вашият коментар