Здрав аз – братско сътрудничество

Само цялостният, здрав АЗ, може да „расте“ в единение и сътрудничество с другите. Незавършеният аз ще се чувства – застрашен.

Александра Заркова

Невротичният аз на хомо невротикус ненормалис се страхува от собствената си слабост, проектира я в другия във вид на ожесточена конкуренция. Здравият, самоуверен и интегриран аз е способен да промотира успеха на другаря си в сърцато сътрудничество, тъй като е уверен в своя, а богатството от преливащи отвътре му потенциали го кара постоянно да надхвърля статуквото на малкото его в полета на творчеството на духа му!

Неумението и нежеланието да сме благодарни, да утвърждаваме и признаваме другите, да се радваме на успехите им, е свързано със собствената ниска самооценка и в същото време – я подкрепя.

Александра Заркова

Съотнесено към българската масова народипсихология, сбор от отделни психики, в която „не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“ завистта е основна динамика, можем да съдим за „висотата“ на самооценката и „дълбочината“ на самоувереността и себепознанието на средния българин… Но, всичко се променя – вече се променя към добро!

Вашият коментар