Психология на смелостта

Книгата „Психология на смелостта“ може да бъде закупена чрез онлайн поръчка от книжарница „Виделина“.

Увод

Уважаеми читателю, в ръцете си държиш книга, която може да преобърне живота ти в посока щастие, психична хармония и смелост! В книгата говоря за психотерапия и самопомощ при паническо разстройство, генерализирана тревожност и соматоформна вегетативна дистония, обсесивно компулсивно разстройство (натрапчива невроза), тревожна депресия, невротично заекване (логоневроза), хипохондрия (здравна тревожност). В книгата засягам централни, ключови принципи за овладяване и преобразуване на тревожността и страха в щастие и смелост! В съвременното отдалечено от външната и вътрешна природа и хармония общество, средно статистическият индивид, в стремежа си към нагаждане с изискванията на системата, е силно тревожен, напрегнат, съществуващ в контекста на неспирна вътрешно невротична и външна борба за оцеляване, социално включване и статус. Описаните в книгата тревожни разстройства и психодинамики представляват само амплифициран пример на случващи се в огромен процент от съвременните хора психични процеси. С това, мили читателю, насочвам мисълта ти към факта, че книгата е насочена към:

 • Всеки човек, целящ психосоциален интегритет, вътрешен мир и цялостност, себепознание и личностово развитие.
 • Хора, преживяващи тревожни разстройства.
 • Психолози, психологични консултанти, психотерапевти, лайф коучи, специалисти по личностово развитие, социални работници, психиатри, невролози, лекари с други специализации, педагози и др.
 • Студенти по психология, медицина, специализанти по психотерапия и психиатрия.

Тази книга може да се превърне в твой незаменим наръчник, с чиято помощ да усвоиш умението да превръщаш „оловото“ на страха в „златото“ на смелостта, да сърфираш по вълната на паниката, използвайки силата и за вдъхновение, вместо за ужас. Можеш да научиш, че вместо да бягаш от или се бориш със страха си, можеш да го приемеш и обикнеш, така трансформирайки го във висока мотивация, която променя живота ти в успешен, силен и автентичен! Между отделните статии са тематично втъкани седем  разказа от талантливата майсторка на перото, писателката Диана Петрова. Разкази, които придават жив колорит на научното изложение.

Книгата е обособена в шест главни части, както следва:

 • Психотерапия – някои въпроси и отговори: какво представлява лечението на душата, кому е нужно то, кой психотерапевт е добър и ефективен, каква е устойчивата мотивация при избор на психотерапевтична професия, как в психотерапията се общува ефективно и насочено към лечебна промяна, лечението на души просто една от многото професии ли е или призвание, как в психотерапията се гради самоувереност?! На тези и много други въпроси, повечето от които съвсем бегло или никак засегнати в българското културно пространство понастоящем, могат да бъдат намерени отговори в първата част от книгата. 
 • Психотерапия и самопомощ при невротични разстройства – втората част представлява „гръбнакът“, идейното тематично ядро и главен фокус на книгата. Разисква се същината, етиопатогенезата и ключовите способи за третиране на заекването, паническото разстройство, генерализираната тревожност и соматоформната вегетативна дистония, обсесивно компулсивното разстройство, хипохондрията и др. В статиите препоръчвам конкретни методи за самопомощ, както и давам насоки за психотерапевтична работа.
 • Статии на тема психология и психотерапия – какво е мястото на молитвата в психотерапията и какво казва научната психология и когнитивна наука по въпроса, каква е връзката между хипнозата, невро лингвистичното програмиране, йога на сънуването и медитацията, винаги ли позитивното мислене е полезно и ако не, каква е разликата между зрелия и наивния позитивизъм, какво представлява фанатизмът, кое е ядрото на успеха?! В тази част читателят ще бъде изкушен да се гмурне в богатството от психологични идейни и практически посоки и теми, да зарее ума си в безкрая от възможности и се допре до дремещия си потенциал.
 • Разкази и статии – в тази част, уважаеми читателю, можеш да се отпуснеш, да си починеш от научна терминология и да се отправиш на пътешествие заедно с героите на разказите. Пътуване, винаги акцентиращо върху вътрепсихичните преживявания и процес. Статиите в тази четвърта част от книгата също са изцяло с психологична тематика, но в изцяло достъпен, разговорен и близък до ежедневието стил на изказ и разбиране.
 • Описание на случаи – в петата част от това произведение описвам три случая от работата си с пациенти, като се старая да намеря баланс между когнитивния, аналитичен и творчески стил на представяне на случаи. Към момента на издаване на тази книга практикувам психотерапия шеста година, като броят терапевтични часове, в които съм участвал, са приблизително десет хиляди. Описах само три от стотиците и стотици преминали през кабинета ми случаи, оставяйки по-цялостната работа в тази посока за бъдеща книга, тъй като основният фокус на настоящата е в практическата методология за психотерапия и самопомощ при тревожни състояния.
 • Писма – въпроси и отговори – в последната част от този труд включвам някои писма и отговорите им.

Книгата е шарена, но хармонична съвкупност от шест различни раздела, всеки от които наситен с идейно и творческо многообразие, по подобие на живота, такъв какъвто е. Основната „червена нишка“ в тази книга е човешката психика с нейните страхове, тъга, вина, радости, скърби, спадове и подеми. Психика, която може както да направи човек щастлив, така и нещастен! В психотерапията се казва: „чувстваш това, което мислиш“. Когато възприятието на реалността е резониращо с ритъма на целокупния живот, щастието е неминуемо. Когато характерът на човек е невротично изкривен, призмата на възприятие на живота се превръща в огледало на скръбта. Читателю – целта на тази книга е да помогне на стремежа на духа ти да заблести в живота ти. Тя ти дава инструменти и стимул, с които да почистиш умственото си огледало, така че да отразява качествено светлината на щастието и силата на духа ти! 

Орлин Баев


Предговори:

Преди няколко години писах предговор за първата книга на Орлин Баев. Нарекох я „широко скроена”. Не можех да си представя, че след време ще напише още по-широко скроена книга, толкова, че всъщност е направо без кройка. В тази книга има научни статии, разкази, приказки, описани терапевтични случаи, научни изследвания, лични разсъждения, много цитирани световни автори и личен опит, много личен опит. Орлин е един от най-търсещите хора, които познавам. Преминал е през толкова много терапевтични школи, курсове, лична терапия и вагони с книги. В терапевтичната си работа прилага всичко, научено от толкова много източници. Затова тази книга може да бъде полезна за много клиенти, тъй като дава широка представа за психотерапевтичния процес и различните му модалности, но и за много студенти, защото в нея има огромно количество обобщена, синтезирана информация. Може да бъде настолен наръчник за специализантите по психотерапия. Но най-важното е, че тази книга има сърце! Крайно откровените изповеди и емпатийният подход на Орлин стоят над огромного количесто от знания, с които борави. А това е първото и най-важно изискване към един истински психотерапевт. 

Генерализираната тревожност расте във вътрешния свят на Хомо невротикус нормалис. Генерализираната смелост, поднесена като антидот от автора е комбинация от знания, лични преживявания и много конкретни примери за справянето на човека Орлин и терапевта Орлин. В него тези две страни се сливат. Това го прави убедителен и пръска вяра. А има ли я нея, смелостта естествено следва! На това учи книгата. 

Орлин пише от лично име. Разказва увлекателно и в научната, и в художествената форма на текста. Споделя своите лични позиции и подходи в терапевтичния процес. 

Иска се да възлюбиш страха си, за да напишеш такава книга!

Мадлен Алгафари, психолог – психотерапевт


Контактът ми с Орлин често ме кара да се сещам за притчата с двамата търговци на обувки. „Открили в океана нов остров обитаван от туземци. Двама производители на обувки изпратили  помощниците си, за да проучат пазара. Първият писал ,,Шефе, тук всички ходят боси и не знаят какво е това обувка , нищо не можем да продадем. Прибирам се.“

Вторият писал ,,Шефе тук всички ходят боси и не знаят какво е това обувка. Прати няколко кораба с обувки. Аз ще ги науча какво е обувка и ще обуя всичките.“ Сещам се за тази история, защото тя е аналогична с положението на психотерапията в България. Малко хора знаят, че по време на социализма, психотерапията беше официално забранена. В процеса на психотерапия човек се освобождава от страховете си, става силен и независим, нещо, което за тогавашната власт не е било изгодно. Дори на психологията се гледало като на идеологическа наука  и тя се изучавала  в катедра „Марксизъм-Ленинизъм“.  Затова и развитието на психотерапията след 10 ноември започна буквално от нищото. Провеждаха се курсове, обучения, някои завършиха такива и в чужбина, но оставаше неразрешен въпроса с потребителя на тази услуга. Преките опити на някои колеги да разпространяват знания в тази област и научат хората „какво е това обувка“, бяха наистина плахи  и не водеха до отчетлив резултат. И това продължи много години. До момента, в който  един от всичките – Орлин, пое върху себе си мисионерската  роля да разпространява знанията за това какво е психотерапия, къде и как може да се използва, как човек може сам да си помогне в проблемна ситуация и т.н. Без да омаловажавам ролята и на другите колеги, мога да кажа, че толкова неуморна работа и  часове писане помогнаха на този, който потърси психологична помощ, да не се гледа като на луд,  а като на човек който е достатъчно зрял да осъзнае, че има проблем и потърси квалифицирана помощ за решаването му. На настоящата книга аз гледам като на още една стъпка в неговата неуморна работа да помага на хората. Човек може да се заблуди, че тя е само за хора с психологични проблеми. Това не е така. Тя е предназначена за всеки, който, независимо от това как се чувства и живее в момента, иска да научи нещо ново и подобри качеството си на живот. 

Д-р Тодор Първанов, психиатър – психотерапевт


За щастие, науката психология става все по-уважавана и в България. Все повече хора се обръщат за помощ и подкрепа към хората, посветили професионалния си живот на една дълбоко хуманна дейност – психотерапията. Да си психотерапевт, да помагаш на другите да преоткрият себе си, щастието и удовлетвореността, е благородна и отговорна задача. Вярвам, че това е възможно при едно необходимо условие – да обичаш Човека.

Познавам достатъчно добре Орлин, за да кажа, че той е онзи терапевт, който е не само добър специалист, но и е в състояние да накара всеки да се почувства комфортно и уютно в негово присъствие. Знам, че е помогнал на много хора – с познанията си, с чисто човешка топлота и с невероятната си енергия. Орлин е от онези търсещи и отворени умове, които не престават да се усъвършенстват и да творят. Първата му книга – „Трансперсонална психология; Свещенна сексуалност”, е уникална – с широкия спектър от теми, задълбоченост и висок професионализъм, както и с факта, че се ползва като учебно помагало от студенти. А книгата, която сега държиш в ръцете си, уважаеми читателю, е не по-малко стойностна и полезна. Тя представя пред теб един богат опит – професионален, научен, житейски и чисто човешки. Би могла да бъде „настолна” книга за всеки, който иска да се докосне не само до психологията като наука, но и да има практическа полза от тази невероятна наука за човешката душа и поведение – мисия, на която се е посветил моят колега и приятел Орлин.

Александра Заркова, психолог- психотерапевт


Книгата, която държите в ръцете си, е едно истинско богатство. Тя е чудесен пътеводител по пътя на всеки начинаещ психотерапевт, за да го въведе по увлекателен и достъпен начин в изкуството да лекува душата на човека. Ще отговори на въпросите, зараждащи се в студентите по психология, както и във всеки, решил да избере такава професия и ще даде ценни насоки за бъдещото им израстване като добри психолози и терапевти. 

Тази великолепна книга ще се превърне в настолно четиво и за всеки, попаднал в плен на паник атаки, тревожни разстройства, ирационални страхове и натрапливи мисли, както и редица невротични разтройства като заекване, пристрастявания (зависимости) и други. В книгата са представени доказани когнитивни методи и техники за справяне със страха и зависимостта от психичните разстройства, а също и съвети и конкретни стъпки за самопомощ и промяна на вредните мисловни модели и нагласи.

Вече не е нужно да се мъчите, да се борите със страха си или да се притеснявате от заекването, вече не е нужно да бъдете затворници в дома си (агорафобия), не е нужно да се лишавате от възможностите, които предлага животът, само защото мислите, че сте окован или обречен.

Вие можете да бъдете свободни и уверени в себе си! Ще се научите да обичате страха си и да го трансформирате в смелост и спокойствие, а това, което винаги сте смятали за свой недъг, ще се превърне във ваш верен приятел и съюзник. 

Четейки редовете, вие не само ще разберете какво точно се случва във вас, не само ще можете да се излекувате, но и ще можете изцяло да промените живота си и да се радвате на всеки миг от него.

В книгата са включени и истински истории на хора, преминали по пътя на трансформацията. Това е изключително ценно, защото вие ще се „познаете” в хората – герои в тези писма, мнения и въпроси и ще проследите тяхното израстване, което можете да извървите и самите вие.

Освен научни методи и лични размисли, породени от практиката си като психотератевт, авторът Орлин Баев вмъква в книгата и разкази, които по завладяващ начин изобразяват представяните техники и начини за действие. Прочитайки ги, човек някак подсъзнателно достига до ясно разбиране на основните идеи в тях .

Тук ще намерите и притчи, мъдрости и молитви – ценни помощници по пътя към свободата. 

Авторът Орлин Баев освен професионалните си опит и знания, притежава и изключителен талант да представя по много лек и достъпен начин нужната ни информация, да ни мотивира да обикнем себе си, да повярваме в себе си и да посрещнем предизвикателствата на живота! 

Росица Вакъвчиева, лайф коуч и писател

2 мнения за “Психология на смелостта”

 1. Здравейте искам да поръчам книгата Психология на смелостта!

  Отговор

Вашият коментар