Отличен тройкаджия

Поговорка:

„Учете се добре, за да имате хубава работа, но давайте и на слабите да преписват, за ви вземат на работа после.“

Мой коментар:

За отличника, ако е от типа зубър, му е много важна оценката на „големия“ друг – родители, шеф, система. Съответно се нагажда по системата – става добър служител на заплата, а максимум ръководител ниско или средно ниво, но отново с някого над него, определящ стратегическите му приоритети.Такова отличие си е негласна диагноза.

А тройкаджията, от малък е свикнал да не му пука за оценката на „гоуемия“ друг. Съответно, ако има известни качества като мотивация, пробивност, гъвкавост, далеч по-лесно се насочва към създаване на своя система, в която след време съученикът му отличник наистина може да се впише като служител…

Житейско наблюдение е, но и са правени мащабни проучвания, в които се доказва, че предприемачите, които прогресират мащабно, са училищните тройкаджии. Не всички – амбициозните само.

Както и не всички отличници са зубрачи, нагаждащи се към системата – един малък процент са просто умни. Когато такъв умник отличник притежава качествата на амбициозния тройкаджия, стига далеч по-високо от него!

Вашият коментар